Esbjergkommune.dk
Læs op Kontakt Indeks
Indhold

Broche og manchetknapper til regentparret

Esbjerg Kommune ville gerne sige regentparret tak for besøget med en helt speciel gave. Vi valgte at lade den lokale smykkesmed Dan Lintrup fortolke egnens særlige karakter i en unik broche til Hendes Majestæt Dronningen og unikke manchetknapper til Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen. 

Begge gaver er udført i sterlingsølv og rav. Den rustikke, bølgede overflade er smeltet sølv. I det opake, matgule mælkerav er fine indlejringer, som vidner om materialets tætte forbindelse til naturen.
 
Mens gaverne har samme formsprog og materialevalg, er der samtidig variationer. På brochen er sølvoverfladen oxideret, så der opnås en mat effekt, mens den mindre sølvoverflade på manchetknapperne fremstår skinnende.
 
En ufatteligt spændende opgave
Dan Lintrup fra Smykkesmeden i Esbjerg, som også i 1991 har fremstillet borgmesterkæden til Esbjerg Kommune, har haft forretning i Esbjerg i ca. 30 år og kunne sidste år fejre 40 års jubilæum som smykkesmed. Det er således en meget erfaren mand, vi har sat på opgaven. Alligevel fortæller Dan: ”Det har været ufatteligt spændende at lave disse ting til regentparret – det er stort – jeg tror ikke, jeg helt har registreret endnu, hvor stort. Jeg er rævestolt over at få opgaven og selvfølgelig meget spændt på reaktionen.”
 
”Der var tale om en bunden opgave i den forstand, at det lå fast, at materialerne skulle være sølv og rav. Efter et par møder med Esbjerg Kommune, hvor jeg fremlagde flere skitser, blev vi enige om en linje, og jeg har efterfølgende lavet en model, inden jeg gik i gang med den egentlige fremstilling. Der har været en rigtig fin enighed om formgivningen”, fortæller Dan Lintrup.
 
”I de overordnede former finder man nogle af de samme linjer som i borgmesterkæden. Formerne er en del af min stil. Med det smeltede sølv prøver jeg at illustrere vand eller hav, som jo er tæt på her sammen med ravet”, forklarer Dan Lintrup. 
 
En håndværksmæssigt krævende proces
”Jeg startede med at lave grundformen og file den til. Derefter har jeg lavet pladerne af rustikt sølv. Alt sammen foregår i hånden på en lille træklods her på værkstedet. Det har været en håndværksmæssigt krævende proces at håndfile ravstykkerne til den spidse form, ja faktisk har det været vanskeligt. Ravet er udvalgt blandt ca. et halvt kilo rav, som jeg har brugt i processen”, fortæller Dan Lintrup.
 
Da smykkerne er unika, skabt til lejligheden, kan og vil Smykkesmeden naturligvis ikke genskabe dem med eventuelt salg for øje. 

 

 

 

Gaverne til regentparret

Gaven til H. M. Dronningen

Gaven til H. K. H. Prinsgemalen

 
Esbjerg Kommune • Torvegade 74 • 6700 Esbjerg • 7616 1616 • raadhuset@esbjergkommune.dkwebmaster